Zelenski compară invazia rusă cu ocuparea ţării de către nazişti. Ucraina poate pierde războiul din cauza lipsei de muniție, avertizează un general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat miercuri invazia rusă a Ucrainei cu ocuparea ţării sale de către nazişti, într-un discurs adresat naţiunii şi difuzat la 8 mai, zi în care Ucraina şi Uniunea Europeană sărbătoresc victoria aliaţilor asupra nazismului în al Doilea Război Mondial, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Volodimir Zelenski, discurs de Ziua Infanteriei FOTO PROFIMEDIA
Volodimir Zelenski, discurs de Ziua Infanteriei FOTO PROFIMEDIA

„Rusia a readus paginile cărţilor despre cel de-al Doilea Război Mondial în centrul presei mondiale, demonstrând cu fiecare nouă crimă că nazismul a reapărut", a transmis Zelenski, care a citit mărturii despre abuzurile comise de soldaţii germani şi a evidenţiat asemănările cu acţiunile desfăşurate în prezent de forţele ruse în Ucraina.

Preşedintele ucrainean a adăugat că „doar o lume liberă unită într-o coaliţie împotriva (preşedintelui rus Vladimir) Putin îi poate opri pe naziştii de la Moscova", aşa cum s-a întâmplat cu Germania lui Hitler în 1945.

De anul trecut, Ucraina marchează Ziua Victoriei asupra nazismului pe 8 mai. Până atunci, aniversarea era sărbătorită pe 9 mai, aşa cum a făcut Uniunea Sovietică şi continuă să o facă Rusia, unde sărbătoarea a devenit un prilej de exaltare militară şi patriotică, notează EFE.

Serghei Lavrov: „descendenţii lui Napoleon şi Hitler'' vor să învingă Rusia

"Descendenţii lui Napoleon şi Hitler împreună cu anglo-saxonii doresc, încă o dată, să provoace o înfrângere strategică ţării noastre", a declarat miercuri Lavrov, după ce a depus o coroană de flori la clădirea ministerului în onoarea diplomaţilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Lavrov a acuzat Franţa, Germania, SUA şi Regatul Unit  că doresc să distrugă şi să supună Rusia "intereselor lor hegemonice egoiste".

„Astăzi, Ziua Victoriei are o semnificaţie specială, deoarece aniversăm această mare sărbătoare când nazismul ridică din nou capul", a susţinut el, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe rus.

Şeful diplomaţiei ruse a afirmat că „noii lideri ai lumii încearcă să se răzbune pentru încercările lor inutile şi seculare de a subordona patria noastră intereselor lor" și că în acest scop folosesc „regimul nazist deschis din Ucraina",

El a subliniat totodată că o "majoritate mondială" de ţări se opune acestor încercări occidentale de dominare a ceea ce ei numesc cu dispreţ "jungla impenetrabilă".

„Majoritatea ţărilor înţeleg că Rusia luptă pentru toţi, pentru toţi cei care vor să trăiască după propriile criterii, după tradiţiile lor, care nu vor să experimenteze noi manifestări ale nazismului, ale discriminării rasiale, către care Occidentul îşi împinge constant sateliţii", a continuat Lavrov.

EFE aminteşte că Rusia i-a convocat săptămâna aceasta pe ambasadorii Franţei şi Regatului Unit în urma declaraţiilor liderilor acestor state despre o posibilă desfăşurare a trupelor NATO în Ucraina şi despre dreptul Kievului de a ataca ţinte pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor occidentale.

Dacă Europa nu creşte producţia de armament, va intra în vizorul Rusiei, avertizează Kievul

Ucraina nu poate câştiga războiul dacă îi lipsește muniţia şi, dacă Europa nu creşte producţia de armament pentru a ajuta Kievul, „va intra în vizorul Rusiei”, a avertizat şeful adjunct al serviciului de informaţii militare al Ucrainei, generalul Vadim Skibiţki, într-un interviu publicat miercuri în ziarul italian Corriere della Sera, preluat de EFE.

„Principala necunoscută a acestui război? Partenerii europeni. Dacă nu găsesc o modalitate de a creşte producţia de armament pentru a sprijini Ucraina, vor intra în vizorul Rusiei", a afirmat generalul ucrainean.

Potrivit lui Skibiţki, „în prezent, Ucraina nu poate câştiga pe teren din cauza lipsei de muniţie, de oameni şi de aviaţie tactică. Chiar şi cu ajutorul Congresului SUA, cu greu vom putea egala Rusia în muniţia de artilerie. Şi pe asta trebuie să ne concentrăm acum, pentru a împiedica inamicul să profite".

Oficialul militar a adăugat că „Ucraina a primit deja mai multe transporturi urgente, dar ar putea exista întârzieri în transporturile ulterioare".

„Duminica trecută a sosit un lot de rachete antitanc şi obuze de artilerie de 155 mm, atât de necesare, dar există o penurie a acestora în întreaga lume. Al doilea a sosit luni. A existat o nouă livrare de rachete interceptoare pentru sistemele Patriot în Polonia din Spania. În curând vor fi pe frontul ucrainean", a dezvăluit generalul ucrainean.

Dar acestea „nu pot egala stocul de rachete al Rusiei şi nici nu pot oferi protecţie eficientă împotriva bombelor ghidate cu tehnologie low-tech, cu care Rusia atacă Ucraina aproape în fiecare zi", a apreciat generalul ucrainean,  adăugând că „producţia militară rusă a crescut, dar nu va ajunge la capacitate maximă decât la începutul lui 2026. Lipsesc materii prime şi ingineri".

„Moscova deţine în prezent aproximativ 270 de rachete de croazieră Iskander şi produce până la 40 pe lună. De asemenea, are 40 de rachete antiaeriene hipersonice Zircon, cu o rată de producţie de până la 10 pe lună. La ele trebuie să adăugăm 400 de rachete de croazieră Onyx/Onyx-M", a explicat Skibiţki.

El a subliniat totodată că „fabricile nord-coreene lucrează la capacitate maximă producând arme şi muniţii pentru Rusia. Din septembrie, Phenianul a trimis în Rusia aproximativ 10.000 de containere cu armament. Sunt aceleaşi care conţineau rachetele folosite la bombardarea civililor din Harkov".

Pentru Kiev, „principala problemă este că aliaţii noştri au dificultăţi în menţinerea ritmului producţiei de armament. Poate dura chiar şi luni până să sosească suficient ajutor pe câmpul de luptă pentru a ne consolida apărarea", a explicat generalul ucrainean, care a adăugat că „transferul de echipamente de apărare aeriană (Patriot, NASAMS, Avenger şi VAMPIRE) necesită 119 până la 177 de zile".

„Acum, prioritatea este furnizarea de obuze pentru a recupera teren pe rutele Doneţk, Zaporojie şi Lugansk. (Prioritatea) numărul doi o reprezintă (avioanele de luptă) F-16 pentru a contracara superioritatea aeriană rusă. A treilea (prioritate) este ca aliaţii să lucreze în Ucraina pentru instruire, operaţiuni de inginerie şi consiliere. De asta avem nevoie acum", a mai spus el, potrivit sursei citate, preluate de Agerpres.

Iar în ceea ce priveşte apărarea bastionului Ceasiv Iar, Skibiţki a subliniat îngrijorarea Kievului, pentru că, „la fel ca în Avdiivka şi înainte în Bahmut", ocupaţia este "doar o chestiune de timp" şi „pierderea (acestui oraş) deschide calea (pentru Rusia) către ultimele oraşe mari din Doneţk".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite